Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


F1: Veszélyes gumiszabályok?

2008.04.18

A tesztek tapasztalatai alapján egyre több Forma-1-es pilóta aggódik a 2009-re tervezett gumiszabály-változtatások miatt, több lehet a baleset jövőre.

A Forma-1-ben 1997 után jövőre újra minta nélküli, ún. slick gumikat használnak majd. Ezzel együtt betiltják majd a gumimelegítő paplanokat is, ez viszont számos versenyző szerint nagy veszélyeket rejt. Korábban megszólalt már ezzel kapcsolatban David Coulthard és Nick Heidfeld is, és most, a barcelonai tapasztalatok után egyre több pilóta csatlakozik hozzájuk.

A McLaren tesztpilótája, Pedro de la Rosa volt az első, aki Barcelonában megkritizálta a tervezett változtatásokat, miután saját szavaival "szinte egyenesen a falnak hajtott" a hideg slickeken.

"A Bridgestone próbál alacsony hőfokon működő gumikat gyártani, mert elméletileg nem lesznek melegítőpaplanok. Jerezben sok gondunk volt már nélkülük. Itt egy kicsit jobb a helyzet, mert a Bridgestone jobb keveréket gyártott. Az első kör az igazán veszélyes. Az ember lassan megy ki a bokszból a versenytempón lévő autók közé, így pedig olyan, mint egy mozgó sikán."

A ferraris Felipe Massa szerint is sokat kell még dolgozni a gumikon, mert "borzasztóan veszélyes" lehet a helyzet.

Nico Rosbergnek is nagyon rossz tapasztalatai voltak a Williamsszel.

"Ilyen gumikkal nem lehet jövőre versenyezni, egyértelműen nem, ez a véleményem. Egyszerűen nevetséges így kijönni a bokszból. Ez így nem versenyzés, csak a túlélésre lehet játszani. Valamit tenni kell, mert így nem szabad csinálni. Lehetnek hideg gumik, de nem ilyenek" - mondta a német, és azt is hozzátette, hogy az ügyben a pilóták biztonsági szervezetének, a GPDA-nak kellene lépni.

A veterán Rubens Barrichello szerint is megoldást kell találni a gumik kérdésében.

"Korai még ítélkezni, de csatlakozom ahhoz, amit de la Rosa mondott. Balesetek lehetnek a kivezető körökön, mert a pilóták próbálkoznak majd ezzel-azzal, ez pedig nem valami jó. Lehetne keményebb keveréket használni kisebb melegítéssel. Hasra ütésből, mondjuk az FIA rendelhetne korlátozott hőmérsékletű paplanokat. Mondjuk 50 fokosakat, a semminél az is sokkal jobb lenne" - magyarázta a brazil.

A Forma-1-en kívül az autósport más kategóriáiban nem használnak gumimelegítő paplanokat.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.