Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 10 legfeleslegesebb PC-s kiegészítő

2008.10.07

A technika fejlődik, és mint mindig, most is két irányba teszi ezt: a rengeteg hasznos és nagyszerű újítás mellett bevonulnak mindennapjainkba a felesleges technikai „eszközök” is.

Ez a folyamat legélesebben talán a számítástechnika területén érvényesül. Láttunk már tábla-PC-t,szkennerrel egybeépített diktafonos tollat, MP3 lejátszóba integrált fényképezőgépet, pár év és megérjük, hogy néhány elvetemült kísérletező megalkotja a „csak írható merevlemezt”, illetve az „oldalirányban nulla pixel kiterjedésű Truetype betűtípust”  (hogy napelemes zseblámpáról és a hangtompítós-riasztópisztolyról már ne is beszéljünk).

Érdekesség és újdonság tehát van bőven – hiszen mint tudjuk, a kocka nem más, mint egy optimalizált gömb! S hogy mennyire hasznosak avagy haszontalanak ezek a találmányok? Nos, tettük egy kísérletet, és kigyűjtöttük az általunk legfeleslegesebbnek, leghasználhatatlanabbnak ítélt számítógépes vagy ahhoz kapcsolódó perifériákat! 

10. USB-s fogkefe 
Ki más találhatna fel ilyesmit, mint a japánok? A Rainbow fantázianévre hallgató kütyüt, halál komolyan (először azt hittük vicc!) árulják Japánban, de mivel sajnos minden információ japán írásjelekkel állt rendelkezésre – sajnos nem tudtunk meg sokat, erről az  Akiba által gyártott igen érdekes eszközről. Igaz, megróbálkozhatunk az oldal Babelfish fordításával azonban a „When it is popular, you call the schedule which is increased” és hasonló mondatszerkezeteket látva, hamar rájöhetünk, hogy ez bizony zsákutca. Következtetni azonban tudunk…

10felesleges
 
 

Mivel minden eszköz kaphat energiát a PC USB portjáról, valószínűleg egy egyszerű elektromos fogkeféről van szó, ami nem elemmel vagy hálózatról, hanem a PC-ről működik. De kinek van a fürdőszobában PC-je? Illetve ki akar fogat mosni munka közben a PC előtt ülve? Bár a japánoktól, mint munkamániás nemzettől még az is kitelik, hogy munka közben mosnak fogat;. Az eszköz 1200 jenbe (kb. kétezer forintba) kerül, és annyira felesleges, hogy rögtön rá is került tízes listánkra.

9. Kabátujjszámítógép 
Kayoko Tanaka, a Pioneer PR-menedzsere látható a mellékelt fotón, amint éppen büszkén mutatja be a cég 2003-as fejlesztését: a kabátujjba épített számítógépet. (Az ötlet azóta eltűnt a süllyesztőben.) A masina képernyője az organic film electro-luminescent (OFEL) eljárást használja a megjelenítéshez (tehát nem egy TFT van belevarrva egy Adidas melegítőbe!).

10felesleges
 
 

Az EL megjelenítő előnyei a kis fogyasztás és a még kisebb súly – gyakorlatilag organikus szinten valósítja meg a képábrázolást. Az eljárás részletesebb ismertetése kitesz kb. 150 oldalt, ettől tehát most eltekintünk. Maga a számítógép egy szuperkicsi masina, szintén a kabátujjba helyezve. A tervek szerint először az orvosok, tűzoltók és rendőrök használhatták volna munkájuk megkönnyítésére, de a cég alapötlete az volt, hogy később „divatba” jön, és télikabátunk ujját bámulva fogunk ülni a metrón. Az ötlet egyértelműen izgalmas (és teljesen felesleges), sőt, ha jobban belegondolunk, a „most nem tudok e-mailt küldeni, mert lemerült a kabátom…” szituáció is igen röhejesen hangzik. Nem is beszélve arról, mennyire balesetveszélyes a kabátujjat bámulni mondjuk a zebrán áthaladáskor vagy vezetés közben.

8. Ventilátoros egér 
A japán (azóta megszűnt) ClickNJoy nevű cég agyszüleménye volt a JWM 7000 típusnevű ventilátoros egér. Némi előnye valóban volt a szerkentyűnek, hiszen kellemesen hűvösen tartotta a kezünket, így az nem csúszott el az egéren, ráadásul az izzadós tenyerűeknek különösen hasznos. Csak éppen roppant idegesítő, és az ízületeknek sem tesz jót.

10felesleges
 
 

A beépített ventilátort leszámítva egy mezei 800DPI-s, USB vagy PS/2 csatlakozóval ellátott egérről volt szó – ennek megfelelően az ára sem volt borsosabb, mint hagyományos társaié. Volt benne egy „autosleep” funkció, azaz ha nem tologatták, akkor leállt a hűtés. Már csak Japánban kapható, de néhány példány biztosan beszivárgott Európába is... Hogy a hideg téli napokra gondolva, miért nem állt elő egy fűthető verzióval is a cég, arról nincsen információnk.

7. Webkamerás kutyaetető 
Első ránézésre egy szemeteskukának néz ki, a futurisztikusabb fajtából. Második ránézésre már gyanús: minek egy szemetesre kamera? Nos, a válasz egyszerű: ez nem egy kuka, hanem egy távirányítású, webkamerás kisállatetető. Természetesen megint Japánból. Ha hosszabb időre elutazunk, és nincs ismerősünk/barátunk, aki vigyázna kis kedvencünkre, akkor kb. negyvenezer forintnak megfelelő jenért frappánsan megoldhatjuk a problémát.

10felesleges
 
 

A beépített Linuxot futtató IseePet, a webkamerán keresztül közvetíti az etetést: kedvencünket: ugyanúgy táplálhatjuk a beépített mechanika segítségével, mintha csak otthon lennénk. Beszélhetünk is hozzá, a kamerát irányítva pedig megnézhetjük, amint éppen darabokra szedi unalmában a kanapét. Mindössze annyi a dolgunk hogy egy internetre kapcsolt gépről bejelentkezünk a „kukára”, és máris cicázhatunk/kutyázhatunk; mintha el sem utaztunk volna! No komment…

6. PC-s cigarettagyújtó 
A dohányzás súlyosan károsítja Ön és környezete egészségét ! (Ezt gyorsan leírtuk, hogy megfeleljünk az EU-szabványnak). A cigarettával kapcsolatban szintén igaz a mondás: aki sokat dohányzik, az előbb-utóbb meghal. Aki pedig nem, az is. De a (fekete) humort félretéve, nézzük mire is jó a PC-be építhető cigarette-lighting-mod névre hallgató eszköz?!

10felesleges
 
 

Egyrészt lehet róla tölteni a mobiltelefont, de a fő feladata az, hogy az autónkból már megszokott szivargyújtót ezentúl a számítógépünkben is viszontláthassuk. Az áramot természetesen a számítógép tápjáról kapja, s a beszerelése nem bonyolultabb, mint egy merevlemezé. Hogy passzoljon mindenkori PC-s házunkhoz, ezüst, fehér- és fekete színben is kapható. Ha pedig már beszereltük, akkor határozottan szolidnak és igényesnek néz ki a CD-meghajtó alatt. Persze jobban járunk, ha inkább leszokunk a dohányzásról, ha pedig annyira nagy dohányosok vagyunk, akkor biztos van nálunk öngyújtó – szóval ez a kiegészítő is felkerült a „felesleges ketyerék” listájára.

5. Világító billentyűzet 
Íme, a világító billentyűzet! Kétségtelen, hogy a sötét szobában jól mutat, és az is biztos, hogy megfelelően fogjuk látni a billentyűket. Szintén garantált a fejfájás és az idegeskedés, ugyanis, ha sötétben használjuk, akkor alulról az arcunkba világítva negyedóra alatt képes az őrületbe kergetni. (Próbáljuk csak ki! Tegyünk egy kislámpát a billentyűzetünk mellé úgy, hogy alulról felfelé világítson, majd kapcsoljuk le a többi fényt és kezdjünk el számítógépezni). 

10felesleges
 
 

Szépnek mindenesetre szép, normál állapotában olyan, mint bármely más billentyűzet, a világítást pedig kapcsolhatjuk szoftverből vagy gyorsbillentyűről is. Fekete és ezüst színbwen kapható, a világítás fénye pedig „nyugtató” kék. A gyártó állítása szerint fejfájás ellen (!) is jó. No hiszen…

4. Játékvezérlő láncfűrész 
A Gamecube Chainsaw Controller egy játékvezérlő Gamecube gépekhez. Ezt az eszközt kifejezetten a Resident Evil 4 című játékhoz tervezték, árusítani is a játék megjelenése után kezdték. A láncfűrész tetején a szokásos Gamecube kezelőgombok kaptak helyet, és persze az egész eszköz műanyagból készült – aki már felemelt valaha is egy igazi láncfűrészt, az érti, hogy miért.

10felesleges
 
 

A gyártó nyilatkozata szerint a Gamecube Chainsaw egyáltalán nem neveli agresszióra a fiatalokat, hiszen a Resident Evil sorozatban amúgy is zombikat kell kaszabolni, akik ugyebár már eleve halottak. A halottak gyilkolászása pedig nem vet fel morális kérdéseket. (érdekes megközelítés). A vezérlő természetesen hangos fűrészhangot adva berreg használat közben. Az oldalára festett művér mindenesetre elég ízléstelenné teszi az ötletet, szerencsére odáig nem merészkedtek a gyártók, hogy a láncfűrész ketchupot vagy piros festéket fröcsköljön játék közben. A fogyasztói társadalom pénzkidobálásának (egyik)  tökéletes példája.

3. PC önmeggsemmisítő gomb

Néha kedvünk lenne összetörni a PC-t.. Ez a viselkedési jelenség (PC-exterminate behaviour) főleg félresikerült műveleteknél, lefagyásoknál vagy olyan klasszikus párbeszédpanelek feltűnésekor jelentkezik, mint például a: „nem támogatott művelet végrahajtására került sor, a gép ujraindításához kattintson az OK gombra!”. (további mókás – ám létező hibaüzenetekről szóló összeállításunk, itt olvasható!).

10felesleges
 
 

Nos, ezentúl a PC megsemmisítése is automatikus és egyszerű: néhány fanatikus modder (PC-tuningoló) kifejlesztette a PC self-destruction device nevű szerkentyűt, ami nem más, mint egy nagy, piros, halálfejjel ellátott kapcsoló. Igazából persze nem teszi tönkre a gépet, csak mindenféle mókás hangok kíséretében lekapcsolja (egyszóval csak olyan mintha...). Arra viszont tökéletes, hogy levezessük.a munka közben felgyülemlett gőzt. Egy fárasztó, lefagyásokkal teli nap után csak dühösen rácsapunk az önmegsemmisítőre, majd a visszaszámlálás után (mert ilyet is tud!) elégedetten hátradőlünk... Elpusztult a galád! Terápiának tökéletes, ráadásul nem tesszük tönkre a gépet sem, számítógépes kiegészítőnek viszont annyira felesleges, hogy ki is érdemelte az előkelő harmadik helyezést a listán.

02. MP3 lejátszós WC 
Listánkon igen előkelő helyet foglalnak el a japánok – összeállításunkat olvasván a mozirajongóknak lassan valószínűleg  a „Lost in translation” c. remek film jut eszébe. A szóban forgó film remekül példázza és teszi kézzel foghatóvá azt, amit mindannyian tudunk vagy sejtünk: a japánok mások, mi több „nagyon mások” mint mi, többiek… Egy átlag európai vagy amerikai Japánban járva joggal érzi úgy, hogy egy másik bolygóra tévedt! Ismeretlen feliratok (kriksz-krakszok), furcsa mosolygó és „egyforma” emberkék, rejtélyes szerkezetek..

10felesleges
 
 

Ennek a különlegességnek a legjobb példája a Japánban szinte egyeduralkodó Toto nevű cég és termékei. A Toto a távol-keleti szigetország legnagyobb fürdőszobaberendezés-gyártója (szinte minden WC Toto márkájú arrafelé). Ez még nem is lenne gond, az általuk gyártott termékek azonban olyannyira a hight-tech kategóriába tartoznak, hogy egy külföldi turistának valószínűleg még a WC öblítésével is problémái akadnak. A képen látható panel egy „átlagos” Toto WC vezérlőpanele, tulajdonképpen egy egyszerűsített PC-vel egybeépített klotyó, MP3 lejátszási lehetőséggel. De vajon melyik lehet az öblítőgomb?

1. USB-s lámpa
Végül elérkeztünk a dobogó legfelső fokára. Lássuk a nyertest, az abszolút, teljesen és tökéletesen felesleges PC-s kiegészítőt! Íme, a PC-re csatlakoztatható, hajlékony, dizájnos, USB-s lámpa!

10felesleges
 
 

Gyakorlatilag nem tud semmit, csak annyit, hogy világít. Viszont nem kell hozzá elem, mert az USB portról megy, ergo a számítógépből nyeri az energiát. Mindenféle színben, méretben és dizájnban kapható: van hosszú, rövid, kék, piros avagy szivárványszínű és így tovább. Teljesen hajlékony és feltekerhető, takaró alatti éjszakai laptopos szexjátékokhoz  elengedhetetlen darab, bár akkor meg világít a monitor, szóval akkor sem. 100 ezer órányi üzemidő garantált és egy kis „szigszalaggal” elegánsan és könnyen ráilleszthető a laptopra (pl. ha sötétben szeretnénk látni a billentyűzetet, mivel olyan drága volt a laptop, hogy nem maradt pénzünk asztali lámpára). Gyakorlatilag nem tudtunk rájönni, hogy mire jó, mivel ha a számítógép be van kapcsolva, akkor a monitor is világít (nincs tehát sötét), ha pedig a számítógép ki van kapcsolva akkor az USB lámpa sem világít, szóval itt azért némi ellentmondást érzünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.